TVA-ul de 5% pe intelesul tuturor

și discută cu unul dintre consultanții noștri care îți vor oferi proiectul potrivit nevoilor tale

TVA-ul de 5% pe intelesul tuturor

nov. 2020

TVA-ul de 5% a fost si este un subiect foarte dezbatut in ultima vreme. Haideti sa vedem de unde pleaca, cum a ajuns aici si ce se va intampla mai departe. Ce se va intampla dupa ce acest TVA se va aplica la un plafon marit?

Ce se intampla in Europa?

UE accepta pentru fiecare tara-membra un TVA de baza si pana la doua TVA-uri reduse de la TVA-ul de baza pentru diverse componente ale economiei. Haideti sa vedem care sunt aceste cote in Europa!

Spania are, de exemplu, 21% TVA-ul de baza si doua TVA-uri reduse de 4% si 10%. Germania are 19% TVA-ul de baza si un singur TVA redus de 7%, aplicat la diferite componente.

Polonia, o tara mai aproape de noi, are TVA-ul de 23% si doua variante de TVA redus, de 5%,  respectiv de 8%. Ungaria, vecinii nostri de la vest, merg pe TVA de 27% si doua TVA-uri reduse de 5%, respectiv de 18%.

De ce facem aceasta paralela cu Europa? Ca sa vedem concret cum stam comparativ cu alte tari.

Ce se intampla mai aproape de noi?

Romania, stiti deja, are TVA de 19% si doua cote reduse de 5%, respectiv 9%, pe diverse componente.

Revenind la constructii si imobiliare, TVA-ul redus pentru social housing, constructii sociale (Alineatul 10 din Directiva UE pentru cotele reduse de TVA) se aplica in fiecare tara diferit.

Avem cazuri, ca de exemplu in tari surori cu noi in Europa de Est: Polonia si Cehia. Polonia are 8% pentru social housing, reprezentand case pana in 300 mp si apartamente pana in 150 mp. Cehia are 15% social housing, redus de la 21%, pentru maxim 120 mp la apartamente si 350 mp la case.

Ajungem, in final, si la Romania: 5% pentru social housing, adica locuinte de orice fel, case sau apartamente, pana in 120 mp si pana in 450,000 lei. Sesizati diferenta!

Spre deosebire de tarile surori din Europa de Est, noi aprobam si o limita de pret. In plus, nu aplicam TVA-ul standard doar pe diferenta de pret peste plafonul minim, ci pentru intreg pretul.

Cu alte cuvinte, daca azi cumperi o casa cu 450,001 lei, TVA-ul se transforma instant in 19% pentru toata suma. Evident ca acest pret nu o sa il gasim niciodata, pentru ca majoritatea locuintelor in preajma plafonului de 450,000 lei s-au aliniat sa fie sub plafon.

Care vor fi efectele maririi plafonului la care se aplica acest TVA?

Se intampla astfel sau se va intampla cu orice plafon de pret implementat. Peste putine saptamani, acest plafon se va mari la 140,000 Eur (in jur de 680,000 lei). Toate locuintele in jurul acestui pret se vor alinia sub el.

In acelasi timp, noul plafon va atrage cresteri in cascada de preturi la tot ce este sub plafon. Este ceea ce se intampla de ani buni deja cu plafonul actual de 450,000 lei, de cand a fost crescut de la 380,000 lei.

La fel se va intampla si acum! Pentru ca, istoric vorbind, asa se intampla in piata imobiliara cu constructiile noi. Ajustarea de pret din preajma plafonului declanseaza in cascada ajustari la toate nivelurile de pret.

Aceasta ajustare nu se va intampla peste noapte. Este o crestere graduala. Prin urmare, solutia este nu sa asteptati, ci sa semnati sau sa blocati tranzactia cu o rezervare acum pentru a va conserva pretul.

Pe noi ne mai gasesti pe FacebookLinkedInYoutubeInstagram si, mai nou, si pe Tik-Tok. Daca ai o intrebare, scrie-ne in social media. Vom raspunde cu placere.

Vezi și alte articole

și informează-te de la experții noștri în domeniu.

Intră în contact cu noi

Te rugăm să completezi numele
Te rugăm să introduci un număr valid de telefon
Trebuie să fii de acord cu prelucrarea datelor personale
Procesăm mesajul tău

Totul este în regulă

Mesajul tău a fost trimis!