De ce sa tii cont cand investesti in 2021?

ian. 2021

2020 e deja istorie. Evident că ne dorim cu totii ca 2021 sa fie un an mai bun. Si chiar va fi! Cel putin din perspectivă financiara, daca iei in considerare câteva lucruri care sa iti ghideze investitiile.

Care sunt aceste lucruri? Ei bine, nu ne ramane decat sa le parcurgem impreuna.

1. Mentine-ti o perna financiara.

Nu exista lucru mai important pe lumea asta decat un somn linistit. Iar o perna financiara iti asigura linistea de care ai nevoie. Fa in asa fel incat sa ai la dispozitie niste rezerve sau provizioane care sa iti acopere perioadele de cash-flow negativ (adica perioadele in care cheltuiesti mai mult decat incasezi).

Sunt recomandate atat pentru tine personal, cat si pentru companii, daca esti la carma uneia. Poate fi orice forma de activ foarte lichid, adica pe care il poti converti rapid in cash (de ex. Depozitele bancare).

Spre exemplu noi, la The Concept, tintim sa ajungem la 6 luni de cheltuieli operationale acoperite.

2. Tinteste randamente cel putin peste rata inflatiei.

Un bun prieten si partener al nostru, Gica Popescu, are o vorba simpla si usor de retinut cu referire la investitii: “Nimeni nu a murit de castig putin”. Da, sunt bune castigurile mari, cu totii ni le dorim si repede, insa nu sunt neaparat la indemana, iar de cele mai multe ori sunt apanajul investitorilor experimentati.

Acest castig putin inseamna orice peste rata inflatiei. De ce? Pentru ca daca esti sub, inseamna ca de fapt pierzi bani pentru ca poti cumpara mai putine lucruri cu respectivele sume.

Daca proiectam o rata a inflatiei in jurul a 3% in anul care vine, randamentul compus al investitiilor tale trebuie sa bata cel putin aceasta cifra ca sa te afli in castig.

Asta inseamna sa nu tii toti banii doar cash sau doar in depozite, pentru ca vei fi sub rata inflatiei si vei pierde. O varianta sunt imobiliarele, daca te intereseaza sa investesti, raspunde-ne in comentarii.

3. Gandeste pe termen lung.

Orice investitie faci, fa-o tintind un orizont mai larg decat pe termen scurt. Gandind pe termen lung vei putea sa iti depasesti si frica generata de contextul actual al pandemiei. Mai ales ca acum, cu campaniile de vaccinare deja in curs, putem preconiza ca se va termina.

4. Uita-te si dupa oportunitati asimetrice.

„Si”-ul nu e intamplator in aceasta constructie, pentru ca e bine sa nu le tintesti doar pe acestea, intrucat implica niste riscuri.

Oportunitatile asimetrice sunt cele in care riscul pierderii este mult mai mic decat recompensa castigului. In imobiliare, oportunitatile asimetrice s-ar traduce prin zone cu potential de crestere exploziva: unde exista sanse bune de crestere economica importanta sau unde exista proiecte majore de infrastructura: in lucru sau potentiale (metrou, aeroport, tren, autostrazi, utilitati etc).

 

Speram ca aceste sfaturi te vor ajuta sa-ti incepi anul cu bine. Intre timp, daca ai vreo intrebare, scrie-ne in social media. Ne gasesti pe FacebookLinkedInYoutubeInstagram si, mai nou, si pe Tik-Tok. Vom raspunde cu placere.

Vezi și alte articole

și informează-te de la experții noștri în domeniu.