Ce a fost bine in imobiliare in 2020?

dec. 2020

2020 nu a fost tocmai anul pe care sa il consideri bun pentru domeniul nostru. Pandemia a inceput cu voci care prevesteau prabusiri, cu o multime de birouri si mall-uri goale si fara o viziune clara pentru mai departe.

Parca totusi situatia nu e chiar asa de neagra. In acest val de neincredere, sunt si lucruri bune care s-au intamplat pentru piata imobiliara. Care sunt acestea? Haideti sa le descoperim impreuna!

Santierele au continuat

La acest moment, cifrele INS (Instititul National de Statistica) indica o crestere cu aproape 20% a lucrarilor de constructii in 2020, din totalul acestora constructiile noi crescand cu aproape 8%. Este un rezultat bun, care plaseaza din nou constructiile printre sectoarele cu aport pozitiv in economie.

Creditarea a continuat

Piata imobiliara merge mana in mana cu piata creditarii. Desi multi se asteptau ca BNR si bancile sa faca aproape imposibila creditarea, iata ca a fost tocmai invers. BNR a venit cu o serie de masuri de relaxare care au permis bancilor sa crediteze in continuare populatia si companiile, chiar cu conditii mai bune decat inainte de pandemie.

Ridicarea plafonului la TVA-ul de 5%

Da. Este oficial deja. De la 1 Ianuarie, limita de eligibilitate pentru TVA-ul de 5% la locuinte a crescut la 140.000 Eur de la 450.000 Lei. Ne referim evident la pretul net de achizitie. Acest lucru inseamna pe temen scurt o ieftinire a locuintelor in acest interval, o veste cum nu se poate mai buna.

Tranzactiile imobiliare au continuat

In a doua jumatate a anului, volumul tranzactiilor imobiliare a intrat din nou pe crestere, recuperand scaderea dupa primele 5 luni cauzata de starea de urgenta. O veste excelenta.

Revoluția Work-From-Home a dinamizat piata de locuinte

Cu peste 30% mai multi oameni lucrand de acasa, se intrevad deja niste efecte pozitive:

– mai putina aglomeratie in orase, deci un acces mai facil din orice punct dinauntru sau in afara oraselor

– posibilitatea de a lucra de oriunde, creand premisele creeari de ansambluri de locuinte si in afara oraselor mari, in zone care ar aduce beneficii suplimentare locuirii (de exemplu, mai aproape de natura)

– necesitatea unei suprafete mai mari a locuintei, care sa cuprinda si un birou si o terasa.

 

Nu e totusi asa de rau, nu? Intuitia noastra este ca piata imobiliara, in special segmentul de locuinte (apartamente si case) a absorbit cu bine socul pandemiei si s-a adaptat excelent.

Pe noi ne mai gasesti pe FacebookLinkedInYoutubeInstagram si, mai nou, si pe Tik-Tok. Daca ai o intrebare, scrie-ne in social media. Vom raspunde cu placere.

Vezi și alte articole

și informează-te de la experții noștri în domeniu.