Cati bani faci din investitii imobiliare?

Ca sa poti raspunde la intrebarea Cati bani faci din investitii imobiliare, trebuie sa te gandesti in primul rand la modalitatile prin care poti investi. Le-am selectat pentru voi pe cele mai frecvente 3:

Prima metoda este “Cumperi mai ieftin si vinzi mai scump”

Se mai numeste si Arbitrage sau Arbitraj in limbaj de business. Mai simplu, cumperi o proprietate la un pret si o vinzi la un alt pret (pe cat posibil mai mare ca sa ai de castigat).

Proprietatile pot fi apartamente, case, terenuri, spatii comerciale etc. In Romania cele mai frecvente investitii sunt in apartamente care sunt cumparate la un pret si vandute la un pret mai mare mai tarziu, dupa ce acestea au fost folosite sau nu.

Ca sa maximizezi castigul aceste apartamente (si regula se respecta si pentru case) trebuie sa respecte niste reguli de baza:

  1. Sa fie la un nivel calitativ bun la revanzarea lor sau sa si-l pastreze cat mai bine pe cel initial
  2. Sa fie intr-o locatie buna. Cele mai bune locatii sunt in orase, zone sau regiuni care au potential mare de dezvoltare economica, atragand astfel populatie si in zone cu acces la infrastructura existenta sau potentiala. In primul rand de transport: metrou, aeroport, tren, autostrada etc., dar si de facilitati urbane: zona de business, zona comerciala, parcuri, gradinite, scoli etc.

O forma si mai buna de maximizare a castigului este sa cumperi in proiecte rezidentiale de calitate in faza incipienta (se mai numeste si Pre-Sales sau Early Stage). Alese corect, prin revanzare la finalizarea constructiei poti castiga de regula minim 15%, deseori chiar si 25 sau 30% la totalul valorii.

A doua metoda este “Cumperi si inchiriezi”

Este tot o forma de Arbitraj pentru ca dai folosinta proprietatii unei alte persoane si faci bani din asta, nu dai insa si proprietatea. In Romania cele mai inchiriate proprietati sunt apartamentele. Incep timid sa creasca si casele la inchiriere, dar este intr-adevar o piata la inceput, fiind mult mai putine case decat apartamente in Romania.

Randamentul Net la inchiriere al apartamentelor in Romania este in jurul a 5% (chiria neta supra investitia initiala).

Daca aduni la acesti 5% si o crestere anuala medie a valorii sa zicem tot de 5% (ca sa fie peste rata inflatiei) iti da iata un castig total de 10% / an. Avantajul la cresterea valorii este ca se face cu dobanda compusa (an la an), de asta pe termen lung putem vedea niste preturi pe care acum nici nu le concepem in Romania. Totul este ca economia Romaniei sa continue sa creasca.

A treia metoda este “Cumperi si dezvolti”

Practic faci o imbunatatire proprietatii initiale (de regula un teren), dezvoltand pe el o constructie, de exemplu: apartamente sau case. Forma de investitie poate fi de la simplu la complex. Cele simple constau în dezvoltarea pe un teren, cele complexe intra deja in zona investitiilor de capital, fonduri de investitii despre care putem vorbi in alt articol. Profitul mediu per proiect cerut de dezvoltatori este de 40% ca sa incepa. Profitul se justifica fiind vorba de regula de proiecte intinse pe minim 2 ani, in medie 2 ani si jumatate. Mai departe imparti acel profit la perioada de dezvoltare a proiectului, iar ca sa ridici randamentul poti apela si la finantari, scazandu-ti astfel investitia initiala.

Acestea au fost cele 3 metode de a face bani din imobiliare. Daca ai intrebari legate de una dintre aceste metode, scrie-ne in social media. Ne gasesti pe Facebook, LinkedIn, Youtube, Instagram si, mai nou, si pe Tik-Tok.