Asociatia de proprietari o povara? Acum e mai usor :)

nov. 2016

Daca ai ajuns sa te interesezi despre asociatia de proprietari inseamna ca ai cumparat sau esti pe cale sa cumperi o locuinta. Felicitari! 🙂

Este un mare pas catre tine, catre o viata mai calda si mai stabila. In plus, este un mare pas catre noi provocari in viata ta pentru ca, nu-i asa?!, calatoria nu se opreste niciodata 🙂

Ti-am pregatit in cele ce urmeaza informatii pretioase despre ce inseamna Asociatia de Proprietari si infiintarea ei. Vei castiga astfel timp si bani in acest proces, fie ca te vei ocupa tu direct, fie ca se va ocupa un vecin sau o firma delegata.

Vei gasi o lista de documente necesare astfel incat procesul sa mearga “Zeiss”, dar si cateva “tips&tricks” ca sa salvezi timp. Si cat de important este timpul pentru fiecare dintre noi!

Conform legii locuintei, Asociatia de proprietari este o forma de asociere juridica autonoma si nonprofit a majoritatii proprietarilor dintr-un condominiu (proprietate imobiliara formata din proprietati individuale). Sau, mai simplu, un grup de oameni ce locuiesc in aceeasi cladire si se identifica si juridic pentru a imparti costurile comune.

Condominiul trebuie să se afle în proprietatea a cel puţin 3 persoane.

Iata ce documente sunt necesare pentru a infiinta asociatia de proprietari:

1. Statutul asociaţiei

Gaseste aici un draft care poate fi folosit fara sa mai fie nevoie sa soliciti si sa platesti serviciile unui avocat

2. Actul constitutiv (anexă la statut)

De asemenea, intra aici pentru a accesa draftul, evitand astfel costuri suplimentare

3. Acordul de asociere

Click aici pentru a-i descarca continutul

Acordului de asociere ii va fi anexat un tabel nominal care va contine urmatoarele:

  • adresa şi individualizarea proprietãţii, potrivit actului de proprietate;
  • descrierea proprietãţii, cuprinzând: descrierea clãdirii, structura clãdirii, numãrul de etaje, numãrul de apartamente structurate pe numãr de camere, numãrul spaţiilor cu altã destinaţie decât aceea de locuinţã, suprafaţa terenului aferent clãdirii;
  • enumerarea şi descrierea pãrţilor aflate în proprietate comunã;
  • cota-parte indivizã ce revine fiecãrui proprietar din proprietatea comunã;
  • numar apartament / spatiu
  • numele şi prenumele tuturor proprietarilor;
  • indicarea titlului de proprietate;
  • data exprimãrii voinţei de asociere şi semnãtura (art. 4 H.G. nr. 1588/2007).
  • cota-parte indivizã ce revine fiecãrui proprietar din proprietatea comunã.

4. Procesul-verbal al adunării de constituire a asociaţiei

Gaseste aici un model pentru asociatia de proprietari.

5. Cerere de înregistrare la administraţia financiară teritorială / Direcţia de taxe şi impozite locale

Se completeaza la biroul organului financiar local, acelasi in care ai schimbat si rolul fiscal 🙂

Documentele trebuie completate în 3 exemplare originale.

Asociatia de proprietari se înfiinţeazã prin acordul scris a cel puţin jumãtate plus unu din numãrul proprietarilor apartamentelor şi spaţiilor cu altã destinaţie decât aceea de locuinţa.

După obţinerea încheierii judecătoreşti definitive in privinta infiintarii Asociatiei de proprietari, se va depune la institutia financiara locala Declaraţia de înregistrare fiscală pentru obţinerea certificatului de inregistrare fiscala. Acesta va contine Codul de identificare fiscala a asociatiei de proprietari.

Asociatia de proprietari îşi poate alege unitatea bancară la care să-şi deschidă cont. Toate demersurile, în acest sens, vor fi efectuate de către preşedintele asociaţiei. În baza datelor din încheierea judecătorului delegat şi a codului de identificare fiscala, trebuie să se comande (inca!:), la o firmă de profil, ştampila, cu denumirea asociatiei de proprietari, adresa asociaţiei şi codul fiscal.

Oare cand vom scapa de aceasta stampila? 🙂

Tips&Tricks pentru a infiinta Asociatia de proprietari mai rapid

Daca ai ajuns pana aici inseamna ca ai avut rabdare si te intereseaza subiectul :). Este intr-adevar un demers consumator de timp, dar exista totusi cateva “tips&tricks” ca sa poti infiinta mai repede Asociatia de proprietari.

Iata-le:

  1. Deleaga responsabilitatea infiintarii catre o firma specializata in asociatia de proprietari si in administrarea condominiilor – gasesti o multime de astfel de firme pe net si la costuri mici.
  1. Printeaza tabelul de la acest link dupa ce il adaptezi la numarul de unitati (apartamente, case) din ansamblul tau
  1. Posteaza-l pe usa de la intrarea in ansamblu pentru a strange semnaturile locatarilor care deja s-au mutat sau urmeaza sa se mute in noua locuinta.

Daca deja locuiesc in ansamblu, va fi mult mai usor si mai prietenos sa va strangeti la o intalnire printr-un SMS trimis tuturor, decat daca schimbati mailuri peste mailuri. Daca ai cumparat o locuinta intr-unul dintre ansamblurile noastre rezidentiale, cere atunci departamentului nostru de Customer Care datele de contact ale vecinilor tai: customercare@old.old.theconcept.ro

Stim! Pare un pic demodat in secolul Internetului, dar timpul tuturor este valoros. Ti se va raspunde mai greu mailurilor decat SMS-urilor sau decat daca ar vedea anuntul in fata lor direct, seara, cand au ajuns acasa.

  1. Imprieteneste-te si bucura-te de intalnirea cu vecinii tai. Mai important decat asociatia de proprietari este ca va veti vedea o perioada de acum inainte, asa ca fa ca aceasta perioada sa merite 🙂

Iti multumim inca o data ca ne-ai oferit oportunitatea sa te ajutam sa te muti in noua ta locuinta.

Scrie-ne pe customercare@old.old.theconcept.ro pentru orice nelamurire sau sugestie. Le vom raspunde cu acelasi zambet care ne caracterizeaza 🙂

Cu bucurie,

Echipa (care te uneste cu vecinii tai:) The Concept

Sa iti iubesti vecinii in Asociatia de Proprietari. How cool is that? :)
Sa iti iubesti vecinii in Asociatia de Proprietari. How cool is that? 🙂

Vezi și alte articole

și informează-te de la experții noștri în domeniu.